równania i nierówności logarytmiczne-wykladnicze-potegowe 2^{log_{p{2}}y}=x^4
meg: Rozwiaz uklady rownan
log4x+logy2=1
2log√2 y=x4
29 paź 21:15
Janek191:
x > 0 , y > 0 i y ≠ 1
| | 1 | | 1 | |
log4 x + logy 2 = 1 ⇒ log22 x + |
| = 1 ⇒ 0,5log2 x + |
| = 1 |
| | log2 y | | log2 y | |
2
log√2 y = x
4 ⇒[(
√2)
2]
log√2y = x
4 ⇒ y
2 = x
4 ⇒ y = x
2
więc
| | 1 | |
0,5 log2 x + |
| = 1 / *2 |
| | log2 x2 | |
t = log
2 x
log
2 x = 1
x = 2
====
y = 4
====
29 paź 21:26
Janek191:
Miało być : t = log2 x
29 paź 21:28
meg: dzięki dzięki dzieki
29 paź 22:28