Proszę o pomoc w dokończeniu zadania (drugi przykład) − wyznacz współrzędne punk
c: Proszę o pomoc w dokończeniu zadania (drugi przykład) − wyznacz współrzędne punktów wspólnych
(o ile istnieją) prostej l i okręgu o. W każdym przypadku wykonaj rysunek.
o: x
2 + y
2 − 8x + 12y + 44 = 0
l: x = 6
36 + y
2 − 48 + 12y + 44 = 0
y
2 + 12y + 32 = 0
Δ = 16
√Δ = 4
y1 = −8, y2 = −4
Niestety coś mi nie wychodzi, byłabym wdzięczna za małą pomoc
29 paź 21:13
5-latek: masz dobrze
Punkty te beda mialy wspolrzedne A(6,−8) i B(6,−4)
29 paź 21:31
c: Tak właśnie mam, zapomniałam dopisać. Bardziej mi chodzi o rysunek.
29 paź 21:35
Janek191:
Więc
P1 = ( 6; − 8) i P2 = ( 6; − 4)
==========================
29 paź 21:37
Janek191:
29 paź 21:39
c: Rysunek też już zrobiłam
29 paź 21:39
Jolanta: (x−a)2+(y−b)=r2
x−2ax+a2+y2−2by+b2+r2
x2 +y2−2ax−2by+c=0
x2+y2−8x+12y+44=0
wyznacz wspólrzedne środka S(a,b) a póżniej promien
29 paź 21:40
5-latek:

Wyznacz srodek i promien tego okregu (doprowadz rownanie w postaci oglnej do postaci
kanonicznej
czerwona prosta to prosta x=6
Zaznacz srodek okregu i narusuj ten okrag (pamietaj z e postaci kanonicznej promien jest do
kwadratu
29 paź 21:42