fff
malina18: FUNKCJA LINIOWA! Prosze o POMOC! wykres funkcji liniowej f przechodzi przez poczatek ukladu
wspolrzednych oraz przez punkt p taki ze P=(−2,1) a) oblicz wspoczynnik kierunkowy a wykresu
funkcji f i okres czy tworzy onz osia x kar ostry czy rozwarty b) napisz wzor funkcji f c)
sprawdz czy punkty A i B takie ze A=(50,−25) i B=(25,−50) naleza do wykresu funkcji
14 lis 20:19
Aza:
Co tu takiego trudnego? , bo nie wiem?
y= ax P(−2,1) to: x = −2 y = 1
1 = −2a => a= −12
to: odp. do: b) y = −12x
a = −12 to tgα= −12 −−−−− α −− jest kątem rozwartym ,
bo końcowe ramię kąta € II ćw. układu współrzędnych
c) podstaw za x =50 i y = −25 do równania y = −12x
sprawdź czy zachodzi równość −−− to A należy do prostej
podobnie dla B( 25, −50) x = 25, y = −50
i podaj odp;
14 lis 21:45
Godzio: Witaj

to zadanie 4 raz dziś jest robione

bo poszło 5 postów
14 lis 21:47