Funkcja kwadratowa
Anka: | | 1 | | 1 | |
Funkcja kwadratowa f ma dwa miejsca zerowe x1, x2 takie, że |
| + |
| = 7 i |
| | x12 | | x22 | |
x
1 * x
2 = 1. Do wykresu funkcji f należy punkt A(−2, −6). Napisz wzór funkcji f w postaci
ogólnej.
Mam problem z rozpisaniem tego ułamka żeby móc skorzystać ze wzorów Viete'a. Mógłby mi to ktoś
wytłumaczyć?
29 paź 20:56
Jolanta: wspólny mianownik
29 paź 20:58
Anka: To wiem ale później mi sie wszystko pląta i już nie wiem co dalej.
29 paź 21:00
Jolanta: co sie pląta,napisz jak to zrobiłaś
29 paź 21:02
5-latek: No to najpierw doprowadz to do wspolnego mianownika i zobacz co dostaniesz
29 paź 21:03
Jolanta: I co Anka jak idzie ?
29 paź 21:08
Anka: | | x12 + x22 | |
po sprowadzeniu wychodzi |
| |
| | x1*x2 | |
x
1*x
2 = 1 więc zostaje x
12 + x
22 = (x
1 + x
2)
2 − 2x
1x
2.
i tu sie zaczyna mój problem bo nie wiem do czego to dokładnie doprowadzić.
29 paź 21:08
Jolanta: zastosuj wzory Vieta
29 paź 21:10
Janek191:
W mianowniku powinno być x
12*x
22
29 paź 21:11
Jolanta: x12*x22=x1*x2*x1*x2=
29 paź 21:13
Anka: Mój błąd w zapisie. tam w mianowniku są kwadraty ale to i tak wychodzi 1
29 paź 21:17
Anka: Może inaczej: co powinnam zrobić z (x1 + x2)2
29 paź 21:18
Jolanta: wiesz co robić ?
29 paź 21:19
Jolanta: wzory Vieta x1+x2=
29 paź 21:19
29 paź 21:23
Jolanta: tak
29 paź 21:25
29 paź 21:26
29 paź 21:28
Anka: No jasne

Ze zmęczenia w ogóle nie myślę

wielkie dzięki
29 paź 21:31
Jolanta: jeszcze w mianowniku było x
1*x
2 ale =1 a ułamki trudniej sie pisze
29 paź 21:32
Jolanta: wiesz co dalej robic ?
29 paź 21:32
Anka: tak, dalej już wiem
29 paź 21:34
Jolanta:
29 paź 21:36
Eta:
Proponuję takie rozwiązanie:
| | c | |
1/ warunek : x1*x2=1= |
| , a≠0 |
| | a | |
| | b | | c | | b | |
y= ax2+bx+c = a(x2+ |
| x+ |
| = a(x2+ |
| x+1) |
| | a | | a | | a | |
2/ warunek x
12+x
22=7(x
1*x
2)
2 =7
(x
1+x
2)
2−2x
1*x
2=7 ⇒ (x
1+x
2)
2= 9
szukana funkcja
y= a(x2+3x+1) lub y= a(x2−3x+1)
A(−2,−6)∊f ⇒ −6=a(4−6+1) lub −6=a(4+6+1)
to y= ............... lub y=............
29 paź 21:41
Piotr: | 1 | | 1 | | x22 + x21 | |
| + |
| = |
| = 7 ale x1 * x2 =1 więc |
| x21 | | x22 | | x21*x22 | |
x
21 +x
22 = 7 , x
21 * x
22 = (x
1 +x
2)
2 − 2x
1*x
2 =7 czyli (x
1 + x
2)
2 − 2=7,
(x
1+x
2)
2=9 więc x
1+x
2=3 lub x
1+x
2=−3 i x
1*x
2=1
| −b | | c | | −b | | c | |
| =3 i |
| =1 lub |
| =−3 i |
| =1 |
| a | | a | | a | | a | |
b=−3a i c=a lub b=3a i c=a
29 paź 21:57