Opisywanie trójkąta za pomocą nierówności
Metis: Cześć

Mam takie zadanie:
Proste: y=3x+7, x=−2, oraz y=−1 ograniczają pewien trójkąt.Opisz ten trójkąt za pomocą układu
nierówności.
Jakieś wskazówki ?
29 paź 20:42
Metis: *x=2
29 paź 20:43
Janek191:

y ≤ 3 x + 7
x ≤ − 2
y ≥ − 1
29 paź 20:54
Metis: Dziękuję Janek
Powiedz mi jak to rozumieć? Czy taki zapis wystarczy ?
29 paź 20:58
5-latek: W zupelnosci wystarczy
29 paź 21:10
ZKS:
Należało by to spiąć klamrą, że chodzi nam o część wspólną, albo dodać spójniki "i".
29 paź 21:14
Metis: Nie widzę tego. Jak mam interpretować te nierówności ?
29 paź 21:18
52: y≤3x+7 ∧ x≤2 ∧ y≥−1
Narysuj to sobie teraz i powiedz co uzyskałeś.
29 paź 21:19
ZKS:
A umiesz narysować w układzie współrzędnych przykładowo y ≥ −1?
29 paź 21:20
Metis: Ok już rozumiem
29 paź 21:21
Metis: A teraz takie:
Dla jakich wartości parametru k wykresy funkcji f(x)=||k−2|+3|x−3k i g(x)=6x−2 są równoległe?
Wykresy funkcji są równoległe wtedy gdy ich współczynniki kierunkowe są równe zatem:
||k−2|+3|=6
|k−2|+3=6 v |k−2|+3=−6
|k−2|=3 |k−2|=−9 Sprzeczność
k−2=3 v k−2=−3
k=5 v k=1
Jest ok?
29 paź 21:31
ZKS:
k = −1
29 paź 21:36
ZKS:
Poza tym

.
29 paź 21:37
Metis: Oczywiście, z szybkości

Dzięki!
29 paź 21:37