J, ostatnia prośba do Ciebie :)
FHA: Ostatnie zadanko
log
3 x * log
1/5 x < log
1/5 81
| log1/5 x | |
| * log1/5 x < log1/5 81 |
| log1/5 3 | |
| log21/5 x2 | |
| < log1/5 81 |
| log1/5 3 | |
hmm.. nie wiem jak sie za to zabrać
29 paź 20:42
J :
wskazówki: log1/5x = log5x−1 oraz log1/581 = log581−1 i 81 = 33..)
powodzenia....
29 paź 20:48
J :
... zamieniaj wszystko na log o podstawie 5 ..
29 paź 20:49
FHA: ok, a skad wpadles na ten pomysl zeby wszystko na 5 pozamieniać?
29 paź 20:53
ZKS:
Na przyszłość żebyś wiedział.
logab * logab ≠ log2ab2
logab * logab = log2ab
29 paź 20:54
ZKS:
Może by tak spróbować.
log
3(x) * log
1/5(x) < log
1/581
log
3(x) * [−log
5(x)] < −log
53
4
log
3(x) * log
5(x) > 4log
53
Niech log
3(x) = y ⇒ x = 3
y
y * log
5(3
y) > 4log
53
| | 1 | |
y * ylog53 > 4log53 / * |
| |
| | log53 | |
y
2 > 4
Dasz radę dokończyć?
29 paź 21:06
ZKS:
Pamiętaj o dziedzinie.
29 paź 21:07
J :
| | log5x | |
... ⇔ log3x*log3x−1 < log581−1 ⇔ |
| *log5x−1 < log53−4 ⇔ |
| | log53 | |
| | log5x | |
−log25x < log53*log53−4 ⇔ −log25x < −4log253 ⇔ ( |
| )2 > 4 ⇔ |
| | log53 | |
| | 1 | |
(log3x)2 > 4 ⇔ log3x > 2 lub log3x < − 2 ⇔ x > 9 lub x < |
| i x > 0 |
| | 9 | |
| | 1 | |
Rozwiązanie: x ∊ (0, |
| ) lub x ∊ (9,+∞) |
| | 9 | |
30 paź 06:55
J :
.... w pierwszej linijce na początku ...log3x*log5x−1 .... oczywiście...
30 paź 06:59