pomocy
112: jak obliczyć ile punktów wspólnych z wykresem funkcji f ma styczna

przykładowo :
| | x2 −4 | |
wykres funkcji f(x) = |
| |
| | x2 + 2x + 1 | |
obliczyłam x
0, które równa się −3 ∨ −7
zgodnie z tym równanie stycznej to:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 13 | |
y= − |
| x + |
| ∨ y= |
| x + |
| |
| | 4 | | 2 | | 36 | | 9 | |
i co dalej

, prosze o wyjaśnienie
29 paź 20:19
J :
...wiesz co to jest styczna do wykresu...?
29 paź 20:21
Hurwitz: Nie ma innej metody, jak rozwiązanie równania: styczna = funkcja. Może mieć dowolną liczbę
punktów wspólnych; może mieć tylko jeden − zależy od przypadku.
29 paź 20:56