Wartość bezwzględna
J: Witam czy może ktoś potwierdzić, że dla tego równania: |1−2x| + |2x−6| = x
nie ma rozwiązań. Tak mi wychodzi dla 3 zdarzeń
2) x = 5
29 paź 20:18
5-latek: To pokaz obliczenia . Sprawdzi sie .
29 paź 20:21
5-latek: J ale to chyba nie Ty
29 paź 20:22
...:

... no nie ma −
29 paź 20:27
J: Nick przypadkowy

Więc tak miejsca zerowe:
x = 3
|1−2x| > 0
|2x−6| < 0
1−2x−2x+6 = x
−5x = −7
| | 7 | |
x= |
| − nie jest rozwiązaniem |
| | 5 | |
|1−2x| < 0
|2x−6| < 0
−1+2x−2x+6=x
−x = −5
x= 5 − nie jest rozwiązaniem
dla x∊(3,
∞)
|1−2x| < 0
|2x−6| > 0
−1+2x+2x−6 = x
3x = 7
29 paź 20:29
J :
..zmień nick ...
29 paź 20:41
Z: Ok, mam jeszcze pytanie bo nie wiem jak rozwiązać taką nierównośc:
|x2 − 7x + 8| = 2
delta wychodzi 17 i nie wiem jak do tego podejść.
29 paź 20:43
Mila:
To jest równanie .
x2−7x+8=2 lub x2−7x+8=−2
x2−7x+6=0 lub x2−7x+10=0
Δ=49−24=25 lub Δ=49−40=9
licz dalej sama.
29 paź 23:00