Proszę o pomoc w dokończeniu zadania - wyznacz współrzędne punktów wspólnych (o
c: Proszę o pomoc w dokończeniu zadania − wyznacz współrzędne punktów wspólnych (o ile istnieją)
prostej l i okręgu o. W każdym przypadku wykonaj rysunek.
o: x2 + y2 + 6x − 8y + 21 = 0
l: y= 6
x2 + 36 + 6x −8 + 21 = 0
x2 + 36 + 6x − 48 + 21 = 0
x2 + 6x + 8 = 0
Δ = 4
√Δ = 2
x1 = −4, x2 = −2
A(−4, 6) B(−2,6)
(x+3)2 + (y−4)2 = 4
S(−3,4), r = 2
29 paź 20:17
Eta:

prosta jest styczna do tego okręgu w punkcie P(−3,6)
Sprawdź swoje rachunki : 36−48+21 =...... =
9
to x
2+6x
+9=0 ⇒(x+3)
2=0 ⇒ x= .............
29 paź 20:25
c: Skąd się wziął środek S(−3,2)?
29 paź 20:53
c: Może gdzieś mam błąd...
29 paź 20:54