urny, prawdopodobienstwo
Paulina: mam problem z jednym zadaniem
w urnie są dwie kule białe oznaczone numerami 1, 2 i cztery kule barcze oznaczone numerami 3,
4, 5, 6. z urny losujemy dwie kule. niech A oznacza zdarzenie polegajace na wylosowaniu dwoch
kul czarnych, B− dwoch kul o numerach nieparzystych. oblicz P(A|B) P(B|A)
P(A)=46*35=25
P(B)=36*25=15
poczatek jest dobrze? jak policzyc P(A∩B)
29 paź 20:12
locha: masz z wlasnosci P(AuB)=P(A)+P(B)−P(A∩B) wiec przeksztalcasz P(A∩B)=P(A)+P(B)−P(AuB) wiec
wystarczy wyliczyc P(AuB) i git
29 paź 20:16
J :
...od początku źle...
ile jest zdarzeń elementarnych... ?
29 paź 20:18
J :
@locha .. .na pewno zrozumiałaś treść zadania...?
29 paź 20:20
29 paź 20:24
Paulina: P(A)= 6/15 P(B)=3/15

?
29 paź 20:29
J :
| | 2 | | 1 | |
..tak.. P(A) = |
| , P(B) = |
| .. |
| | 5 | | 5 | |
29 paź 20:33
Paulina: |P(A∩B)|=1 i dalej chyba powinno mi wyjsc, prawda?
29 paź 20:35
J :
IA∩BI = 1 (para 3,5)
29 paź 20:36
J :
| | P(A∩B) | |
..tak... P(A/B) = |
| .. |
| | P(B) | |
29 paź 20:38
Paulina: no tak, zle napisalam P(A∩B)=1/15
29 paź 20:38
29 paź 20:38
Paulina: dzieki, wszytsko wyszło
29 paź 20:41