Wyznacz ekstrema funkcji f
Matma: Bardzo prosze o odpowiedz z wytłumaczeniem

A) f(x)=x+
1x
B) f(x)=x
2/x
2−4
Z góry dziękuje
29 paź 20:08
Janek191:
więc
| | 1 | |
f '(x) = 1 − |
| = 0 ⇔ x = − 1 lub x = 1 |
| | x2 | |
oraz
więc
f '' ( − 1) = − 2 < 0 − f ma maksimum lokalne dla x
o = − 1
f '' ( 1) = 2 > 0 − f ma minimum lokalne dla x
0 = 1
29 paź 20:42
Janek191:
więc
| | 2x*( x2 − 4) − x2*2x | | − 8 x | |
f ' (x) = |
| = |
| = 0 ⇔ x = 0 |
| | (x2 − 4)2 | | ( x2 − 4)2 | |
W otoczeniu x
0 = 0
dla x < x
0 jest f ' (x) > 0 , a dla x > x
0 jest f'(x) < 0, więc
f ma w x
0 = 0 maksimum lokalne.
29 paź 20:48
Matma: Dziękuję Janek191
29 paź 21:04