rownanie
lolek: log3(3x−1) * log3(3x+1−3)=6
29 paź 19:54
J :
wskazówka: log3(3x+1 −3) = log33(3x −1) = log33 + log3(3x−1)
29 paź 19:58
J :
....założenie: 3x − 1 > 0
...potem podstawienie: t = log3(3x−1)
29 paź 20:00
lolek: dzieki , juz sobie poradzilem
29 paź 20:02
...:
założenia a potem
log3(3x−1)*log3[3(3x−1)]=6
log3(3x−1)[1+log3(3x−1)]=6
dalej podstawienie
29 paź 20:02
lolek: moglbym prosic jeszcze o wskazowke do tego rownania:
√5log2(−x)=log2√x2
5log2(−x)=(log2|x|) |x|>0 i 5log2(−x)≥0
t=log2(−x)
t2−5t=0
x=−32 i x=−1
no i nie wiem jak drugi przypadek sprawdzic
29 paź 20:10