zadania optymalizacyjne
nick: Suma długości dwóch boków trójkąta wynosi 12 cm a miara kąta pomiędzy tymi bokami jest równa
120 stopni . Oblicz jaką najmniejszą wartość może mieć obwód tego trójkąta. proszę o pomoc.
niby wiem że z tw. cosinusów ale coś nie wychodzi..
29 paź 19:54
Jolanta: a ak to robisz ?
29 paź 20:02
Jolanta: jesteś ?
29 paź 20:23
Eta:

a+b=12 ⇒ a= 12−b , b∊(0,12)
z tw. kosinusów
| | 1 | |
c2=a2+b2−2ab*cos120o , cos120o= −cos60o= − |
| |
| | 2 | |
c
2= a
2+b
2+ab ⇒ c
2= (a+b)
2−ab = 144−ab= 144−(12−b)*b= b
2−12b+144
L=a+b+c ⇒ L(b)= 12+
√b2−12b+144 −−−osiąga minimum wtedy, gdy:
| | 12 | |
b2−12b+144 −−− osiąga minimum ⇒ bmin= |
| =6 |
| | 2 | |
zatem c
min=c(6)=
√36−72+144= 6
√3
L
min= 12+6
√3= 6(2+
√3) [j]
29 paź 20:59
nick: dziekuję bardzo za pomoc, już znalazłam moje błędy rachunkowe do momentu L(b)=.... Tylko nie
rozumiem końcówki

skąd osiąga minimum?
29 paź 21:33
Jolanta: narysuj parabolę jeżeli a>0 to minimum ma dla xw
29 paź 21:35
29 paź 21:35
nick: ahaa no tak. już wiem. dzięki
29 paź 21:38
Eta:
29 paź 21:43