matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Aymptota wykresu funkcji z wartością bezwględną
loonger:
Zbadaj, czy wykres funkcji f ma aymptoty pionowe. Jesli tak, wyznacz równania tych asymptot:
|x
2
− 9|
f(x)=
x+3
29 paź 19:38
Janek191:
Wykres funkcji f nie ma asymptot pionowych, bo
I ( x − 3)*( x + 3) I
f(x) =
x + 3
lim f(x) = − 6 x → − 3
−
lim f(x) = 6 x → −3
+
29 paź 20:12