matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wzór
Luiza:
PILNE Proszę o wyciągnięcie t ze wzoru:
B
R=A*e
t+273
B
jest potęgą e
t+273
z góry dziękuję
29 paź 19:29
wmboczek:
odwracamy mnożenie R/A=exp(B/t+273) odwracamy f wykładnizą ln(R/A)=B/(t+273) i dalej ...
29 paź 19:34
Luiza:
B
t=
−273 ?
ln(R/A)
29 paź 19:40