Wykładnicze
Stefcio: 12x−2+21−x=1
Jakieś wskazówki?
29 paź 19:12
Stefcio: Ktoś coś?
29 paź 19:22
Janek191:
Podstawienie
t = 2
x > 0
29 paź 19:24
...:
podstaw 2x=t gdzie t>0
29 paź 19:25
Stefcio: Wytłumaczysz to przejście?
29 paź 19:25
29 paź 19:26
Stefcio: I nie wychodzi mi jak dalej robie...
29 paź 19:29
Janek191:
Sprowadź do wspólnego mianownika
29 paź 19:31
Stefcio: tak zrobilem ale potem wyszlo mi ze t = 3 a to źle jest
29 paź 19:38
...:
t+2t−4=t
2−t ⇒ t
2−4t+4=0 ⇒ (t−2)
2=0 i gdzie tu 3

29 paź 19:43
J :
| | t+2(t−2) | |
... |
| = 1 ⇔ 3t − 4 = t2 − 2t .... i teraz licz... |
| | t(t−2) | |
29 paź 19:43
Janek191:
| t + 2*( t − 2) | |
| = 1 |
| t*( t − 2) | |
t + 2 t − 4 = t
2 − 2 t
t
2 − 5 t + 4 = 0
( t − 1)*( t − 4) = 0
t = 1 lub t = 4
więc
2
x = 1 lub 2
x = 4
x = 0 lub x = 2
===============
29 paź 19:45
...:
tyle że tonie spełnia założeń dziedziny
29 paź 19:45
Janek191:
Co nie spełnia ?
29 paź 19:46
J :
... a niby dlaczego nie spełnia...?
29 paź 19:47
Stefcio: jak z tej lewej strony zrobiło się 3t−4?
29 paź 19:49
...:
"zjadłem 2 przy t
t+2t−4=t2−2t ... i poooooszłoooo
29 paź 19:50
Janek191:
Licznik = mianownik
29 paź 19:51
J :
..t + 2(t −2) = 3t − 4 ..
29 paź 19:54