Nierównosci logarytmiczne, sprawdzenie
FHA: 1.
| | 1+2x | |
log1/2 ( log2 |
| ) > 0 |
| | 1+x | |
załozenia:
a)
1+x ≠ 0
x ≠ −1
b)
1 + 2x > 1
2x > 0
x > 0
x ∊ (0,+
∞),
załozenia poprawnie?
29 paź 18:55
29 paź 18:57
ZKS:
Jeszcze
i nie wiedzę jak rozwiązałeś nierówność
29 paź 19:02
J :
....b) ..też źle... log22 = 1 , a nie 0..
29 paź 19:03
FHA: J, fakt
(1+2x)(1+x) > 0
1 + x +2x +2x
2 > 0
2x
2 + 3x + 1 > 0
x
1 = −1
Ramiona paraboli w górę więc
x ∊ (−
∞,−1) u (−1/2,+
∞)
Suma załozen to
x ∊ (1/2,+
∞)

?
29 paź 19:04
FHA: ok, widzę blą zaraz poprawie
29 paź 19:05
FHA: a)
x ≠ −1
b)
..............(krok dalej)
(3x − 2)(2x + 1) > 2x
2 +1
6x
2 + 3x −4x −4 > 2x
2 +1
4x
2−x − 5 > 0
x
1 = −1
x
2 = 5/4
x ∊ (−
∞,−1) u ( 5/4, +
∞)
c)
x ∊ (−
∞,−1) u ( −1/2, +
∞)
−−−−−−−−−−−
Suma: x ∊ ( 5/4, +
∞)
29 paź 19:10
ZKS:
Spójrz co Ty zrobiłeś. Masz nierówność postaci
(1 + 2x)(1 + x) > 0
| | 1 | |
a Ty to wymnażasz i dostajesz z tego x1 = −1 oraz x2 = − |
| czyli to samo co |
| | 2 | |
(1 + 2x)(1 + x) > 0.
Gdzie tu sens?
29 paź 19:12
FHA: 
Nie rozumiem.. co niby źle zrobilem?
29 paź 19:13
J :
| | 3x−2 | |
..skąd masz w b) : |
| > 0 ..? |
| | 2x+1 | |
29 paź 19:15
FHA: J ?

a gdzie tak napisalem
29 paź 19:16
J :
..post 19:10.
29 paź 19:17
ZKS:
To źle zrobiłeś, że nie myślisz robisz zadania jak automat bez zastanowienia.

Mając nierówność (1 + 2x)(1 + x) > 0 od razu odczytujemy rozwiązanie.
| | 1 | |
Ramiona paraboli do górę i miejsca zerowe x = − |
| z pierwszego nawiasu i |
| | 2 | |
x = −1 z drugiego nawiasu stąd x ∊ ...
Ty to natomiast wymnożyłeś policzyłeś Δ i liczyłeś pierwiastki.
29 paź 19:20
29 paź 19:20
FHA: ZKS, wiem że mozna by tak rozwiązać.. policzyłem Δ dodałem sobie roboty, trudno
29 paź 19:21
J :
0 = log
21
| | 1+2x | |
...czyli: |
| > 1 .... i teraz policz... |
| | 1+x | |
29 paź 19:22
FHA: (1+2x)(1+x) > x
2+2x +1
1+x+2x+2x
2 > x
2+2x +1
x
2 +x > 0
x(x+1) >0
x = 0
x = −1

?
29 paź 19:27
J :
...to jest nierówność .... wyznacz przedziały...
29 paź 19:29
ZKS:
Właśnie nie wiem, czy wiesz, że można było tak rozwiązać, ponieważ jeżeli byś wiedział to
raczej tak byś zrobił.

Moja wypowiedź nie ma na celu Cię obrazić, a pokazać dużo łatwiejszy
i szybszy sposób, z którego w przyszłości powinieneś korzystać, bo Ci się na pewno przyda.
29 paź 19:31
FHA: x ∊ (−
∞,−1) u ( 0,+
∞)
−−−−−−−−
1.x≠−1
2. x ∊ (−
∞,−1) u ( 0,+
∞)
3. x ∊ (−
∞,−1) u ( −1/2,+
∞)
Całość: (0,+
∞)
29 paź 19:31
FHA: ZKS, wiem o tym że iloczyn oznacza każdy nawias przyrównany do zera

. Postanowiłem użyć Δ,
trudno
29 paź 19:32
FHA: 19:31,

?
29 paź 19:38
FHA: c
29 paź 19:44
J :
29 paź 19:48
FHA: No to będzie tak
................................... ( po obliczeniu)
x =
x = −1
x ∊ (−
∞,−1) u ( 0,+
∞)
Uzgadzam z zalozeniem!
Ostateczecznie
x
∞ (0,+
∞)

?
29 paź 19:57