stereometria
cntrl: Liczba krawędzi graniastosłupa n−kątnego jest o 42 mniejsza od liczby krawędzi graniastosłupa
2n−kątnego. Oznacza to, że liczba wierzchołków graniastosłupa n−kątnego jest równa ...
29 paź 18:55
Janek191:
3 n + 42 = 3*2n
6 n − 3 n = 42
3 n = 42 / : 3
n = 14
=====
więc graniastosłup n − kątny ma 2*14 = 28 wierzchołków.
29 paź 19:05
cntrl: a z czego to się bierze? wiem, że graniastosłup n−kątny ma 3n krawędzi i 2n wierzchołków
29 paź 19:12
cntrl: skąd to 3*2n?
29 paź 19:13
Janek191:
Stąd co 3*n
29 paź 19:38
cntrl: aa ok

dziekuje
29 paź 20:27