Zadanko z gimnazjum
155178: Dawno miałem łuk i nie pamiętam czy dobrze to liczę, a nie mam czasu, żeby się upewnić.
α=60stopni
l(łuk) = π cm
ILE WYNOSI promień.
Wyszło mi, że 27, mógłby ktoś sprawdzić ? Chodzi o łuk okręgu.
29 paź 18:53
155178: WUT WUT ?
29 paź 19:03
Janek191:
r = 3

bo
29 paź 19:09
155178: a L nie równa się α360stopni * 2π *r ?
29 paź 19:10
Janek191:
α w stopniach zamieniamy na α w radianach
| 60o | | α | | 1 | | α | | π | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ α = |
| |
| 180o | | π | | 3 | | π | | 3 | |
29 paź 19:14
155178: a bez zamiany ?
29 paź 19:15
Janek191:
Wzór masz dobry , ale jeszcze lepszy :
29 paź 19:19
155178: okej, dzięki
29 paź 19:28