Obliczyć granice ciągu o wyrazie ogólnym
Klaudyna: Obliczyć granice ciągu o wyrazie ogólnym
a) 3n−
√9n2+6n−15
b)
n√10n+9n+8n
29 paź 18:31
Janek191:
| | 9 n2 − (9 n2 + 6 n −15) | |
a) an = 3 n − √9 n2 + 6n −15 = |
| = |
| | 3n + √ 9 n2 + 6n −15 | |
| | − 6 n + 15 | |
= |
| ; dzielimy licznik i mianownik przez n |
| | 3n + √n2 + 6 n − 15 | |
| | − 6 + 15n | |
= |
| |
| | 3 + √ 1 + 6n − 15n2 | |
więc
| | − 6 + 0 | | 6 | |
lim an = |
| = − |
| = − 1,5 |
| | 3 + √ 1 + 0 − 0 | | 4 | |
n→
∞
b) Tw. o trzech ciagach
29 paź 18:38
Janek191:
b) bn = n√ 10n + 9*n + 8n
an = n√10n cn = n√3 *10n
więc
an ≤ bn ≤ cn
oraz
lim an = 10 i lim cn = 10
n→∞ n→ ∞
więc na mocy tw. o trzech ciągach
lim bn = 10
n →∞
29 paź 18:42
Janek191:
c)
| | 5 + n | | 5 | |
an = ( |
| )n = ( 1 + |
| )n |
| | n | | n | |
więc
lim a
n = e
5
n→
∞
29 paź 18:45