Liczby zespolone: rozwiąż równanie.
student: |z9|=−z6
29 paź 18:24
student: Mógłby ktoś pomóc?
29 paź 18:25
Kris: a słyszałeś o postaci wykładniczej liczby zespolonej ?
29 paź 18:43
rozterek: słyszałem: |z9|=−|z|6*e6jα ale jak mam z tego wyznaczyć rozwiązania?
29 paź 18:51
Hurwitz: z= r(cos α + i sin α) − postać trygonometryczna.
|z9| = r9(cos0 + isin0)
−z6= (cosπ+isinπ)r6(cos6α + isin 6α)
Stąd
|z9| = − z6 ⇔ r9(cos0 + isin0) = r6 (cos(π+6α) + isin(π+6α) ⇔ r9 = r6 oraz 0 = π +6α +
2kπ
Dalej Ty.
29 paź 18:56
Hurwitz: ...
r
9 = r
6 ⇔ r=0 lub r=1
| | −π+2kπ | | −π | | π | |
0 = π + 6α + 2kπ ⇔ α= |
| = |
| + |
| k, k=0,1,2,3,4,5 |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
Stąd:
| | −π | | π | | −π | | π | |
z=0 lub zk= cos ( |
| + |
| k) + i sin ( |
| + |
| k), k=0,1,2,3,4,5 |
| | 6 | | 3 | | 6 | | 3 | |
29 paź 19:03
student: Dzięki wielkie, teraz już dam radę.
29 paź 19:03
student: uprzedziłeś mnie
29 paź 19:04
Hurwitz: Bo muszę lecieć − zajęcia mam.
29 paź 19:07