Logarytmy
Piłkarz: Wykaż, że
| (log25 2−1)log2 5 | |
| =log25 |
| log2 5+log5 2+2 | |
(W liczniku logarytm do kwadratu podstawa 5 z 2)
29 paź 17:42
...:
to zadanie było kilka dni temu ... poszukaj −
29 paź 17:51
29 paź 17:58
29 paź 17:58
Piłkarz: Wie ktoś jak to zrobić?
29 paź 18:25
Piłkarz: Ponawiam
29 paź 18:45
Janek191:
| | 1 | |
Podpowiedź: log2 5 = |
| |
| | log5 2 | |
i podstawienie t = log
5 2
29 paź 18:49
Janek191:
| | | | t2 − 1 | |
... = |
| = |
| = |
| | | | 1 + t2 + 2 t | |
| | ( t − 1)*( t + 1) | |
= |
| = U{ t − 1}[ t + 1} = |
| | ( t + 1)*( t + 10 | |
| | log5 2 − 1 | | log5 2 − log5 5 | |
= |
| = |
| = |
| | log5 2 + 1 | | log5 2 + log5 5 | |
29 paź 18:58
Janek191:
W II wierszu powinno być :
| | ( t − 1)*( t + 1) | | t − 1 | |
= |
| = |
| = |
| | ( t + 1)*( t + 1) | | t + 1 | |
29 paź 18:59
Janek191:
Piłkarz na trybunach ?
29 paź 19:11
Piłkarz: Dzięki wielkie tylko nie rozumiem ostatniego przekształcenia
29 paź 19:12