liniowa f.
malina18: FUNKCJA LINIOWA! Prosze o POMOC

!
wykres funkcji liniowej f przechodzi przez poczatek ukladu wspolrzednych oraz przez punkt p
taki ze P=(−2,1)
a) oblicz wspoczynnik kierunkowy a wykresu funkcji f i okres czy tworzy onz osia x kar ostry
czy rozwarty
b) napisz wzor funkcji f
c) sprawdz czy punkty A i B takie ze A=(50,−25) i B=(25,−50) naleza do wykresu funkcji
Matematyk: Wzór na współczynnik kierunkowy
xa−xbya−yb
Masz dwa punkty {0;0} i {−2,1}, łatwo policzyć Narysuj sobie ten wykres i kulturalnie zobacz

jak to kąt. Można to udowadniać, itp ty masz tylko napisać, więc żaden problem.
Wzór piszesz tak
y=ax+b
y i x to współrzędne punktu na wykresie, a a to współczynnik kierunkowy
W c to sobie podstaw do wzoru i policz, czy się zgadza.