Predykaty
Saizou : Predykatom na ratunek

Mam zapisać zdania w rachunku predykatów
1) Pewien matematyk dba o dobro studentów, ale jest wymagający
M(x) x jest matematykiem
D(x) x dba o dobro studenta
W(x) x jest wymagający
∃
x M(x)⋀(D(x)⋀¬W(x))
29 paź 17:18
Kacper:
Nie znam się na tym, ale nie pasuje mi twoja odpowiedź
29 paź 17:21
Saizou : ja to rozumiem tak, że jest istnieje matematyk, który doba o dobro studentów i nie jest
wymagający
29 paź 17:22
Kacper:
No ja też tak rozumiem, a ma być inaczej?
29 paź 17:24
Saizou : nie wiem, dlatego się pytam
29 paź 17:25
Saizou : | | 3 | |
Jak pokazać że ciąg d1= |
| dn+1=dn2−3dn+4 jest ograniczony z góry |
| | 2 | |
29 paź 18:13
Hurwitz: Dlaczego tu pytasz?
29 paź 18:28
Saizou : bo nie wiem jak to zrobić i chcę prosić o wskazówki
29 paź 18:29
Hurwitz: To wiem

Ale może wstaw jako nowe zadanie − łatwiej będzie śledzić (i odnaleźć w
przyszłości).
29 paź 18:34
Saizou : napisałem tutaj po się pytałem o predykaty a teraz o ciągi
29 paź 18:36
Saizou :
29 paź 18:49
Hurwitz: dn ≤ 2.
Dowód indukcyjny:
Dla n=1 OK.
dn+1=(dn−3/2)2 + 7/4, ale
skoro 1≤dn≤2 ⇒ (dn−3/2)2 ≤ 1/4
stąd:
dn+1=(dn−3/2)2 + 7/4≤ 1/4 + 7/4 =2.
29 paź 18:52
Saizou : a czemu 1≤d
n≤2
29 paź 18:53
Hurwitz: dn+1 = (dn − 3/2)2 + 7/4 ≥ 1 a to że ≤ 2 właśnie Ci udowodniłem.
29 paź 18:57
lolo: znalazł się matematyk....
29 paź 18:59
Saizou : to udowodniłeś, ale wcześniej skorzystałeś z tego faktu, wiec na to trzeba jakoś wpaść
29 paź 19:00
Hurwitz: Nie rozumiem? No co wpaść?
29 paź 19:04
Saizou :
na to ograniczenie
1≤dn≤2
29 paź 19:06
Hurwitz: Tak to jest z ograniczeniami ciągów rekurencyjnych, że wykazuje się to indukcyjnie więc
kandydata trzeba jakoś znaleźć. Z postaci widać, że zagra 2 pod warunkiem, że od dołu będzie
ograniczony przez 1 − szczęśliwie jest. Zauważ, bo to ważne, że 3/2 które występuje w
zależności rekurencyjnej, leży w połowie między 1 i 2 − bez tego by to nie poszło. Chcesz
korzystaj, nie chcesz − nie namawiam.
Ja lecę na zajęcia...
29 paź 19:13
Saizou : dzięki wielkie
29 paź 19:18
Saizou : jednak nie rozumiem,
2 lis 17:02
Gray: Może ja? Czego nie rozumiesz? Wygląda sensownie...
2 lis 17:22