Do wykresu funkcji f(x)=ax^2+bx+16 należą punkty A(-5,6) oraz B(-4,0).
m: Do wykresu funkcji f(x)=ax2+bx+16 należą punkty A(−5,6) oraz B(−4,0). Wyznacz współczynniki a
i b. Podaj najmniejszą i największą wartość, które funkcja osiąga w przedziale <−4,−1>
29 paź 17:12
Janek191:
f(x) = a x
2 + b x + 16
A = ( − 5; 6)
więc 6 = a*(−5)
2 + b*(−5) + 16 = 25 a − 5 b + 16
B = ( − 4; 0)
więc
0 = a*(−4)
2 + b*( − 4) + 16 = 16 a − 4 b + 16
Mamy układ równań:
25 a − 5 b + 10 = 0
16 a − 4 b + 16 = 0
Trzeba go rozwiązać
29 paź 17:29
m: Dzięki
29 paź 17:38