EkstremA FUNKCJI
szaki: Znajdź ekstrema , monotoniczność, punkty przegięcia i wypukłość funkcji y=(e2x)/x
Proszę o pomoc
29 paź 16:26
29 paź 16:41
Janek191:
| | 2 e2x*x − e2x*1 | | (2 x − 1)*e2x | |
y ' = |
| = |
| = 0 ⇔ x = 0,5 |
| | x2 | | x2 | |
| | [ 2 e2x +(2 x −1)*2 e2x]*x2 −(2x − 1)*e2x*2x | |
y'' = |
| = |
| | x4 | |
| | ( 4 x2 − 4 x + 2)*e2x | |
= |
| |
| | x3 | |
więc
y'' ( 0,5) = 8 e > 0
Funkcja osiąga minimum lokalne dla x = 0,5.
29 paź 16:54
Janek191:
Dla x < 0,5 jest y' < 0 − funkcja jest malejąca
Dla x > 0,5 jest y ' > 0 − funkcja jest rosnąca
29 paź 16:57
ICSP: | | 1 | |
dla x ∊ (−∞ ; 0 ) ∪ (0 ; |
| ) |
| | 2 | |
29 paź 17:00
Janek191:
Faktycznie, bo x ≠ 0
29 paź 17:03
szaki: dzięki, życie mi ratujesz
29 paź 17:11
Janek191:
Nie jestem pewny w 100% czy dobrze jest obliczona druga pochodna.
Ale w otoczeniu x
o = 0,5 dla x < x
0 jest y' < 0 , a dla x > x
o jest y' > 0, więc
funkcja osiąga w x
o = 0,5 minimum lokalne.
Wynika to z wzoru na y '
29 paź 17:15
szaki: a co się stało z tym e2x jak przyrównaleś y' do zera?
29 paź 17:17
szaki: jest dobrze
29 paź 17:17
Janek191:
Funkcja nie ma punktu przegięcia, bo y'' ≠ 0
29 paź 17:21
szaki: a co się stało z tym e2x jak przyrównaleś y' do zera?
29 paź 17:21
Janek191:
e2x > 0 dla x ∊ ℛ
29 paź 17:22
Janek191:
Oraz x2 > 0 dla x ≠ 0
29 paź 17:23
szaki: chodzi mi o pierwsza pochodną
29 paź 17:25
szaki: ok już rozumiem
29 paź 17:26
Janek191:
Funkcja jest wklęsła w ( −∞ . 0 ) , a wypukła w przedziale ( 0 ; +∞ ). bo
dla x ∊ ( − ∞ ; 0 ) jest y '' < 0 , a dla x ∊ ( 0 ; + ∞) jest y '' > 0 .
29 paź 17:35