monotoniczność ciągów
Bartek: Zbadaj monotoniczność ciągu:
Zrobiłem tak:
| | (n+1)*pi | | n*pi | |
cos |
| − cos |
| |
| | 6 | | 6 | |
Wyszło mi:
cos pi/6
Dlaczego w rozwiązaniu zadania napisali mi, że ten ciąg jest niemonotoniczny?
29 paź 16:07
daras: | | π | |
a jak ci wyszło to cos |
| ? |
| | 6 | |
29 paź 16:09
Bartek: Zrobiłem o tak:
| | n*pi | | pi | | n*pi | |
cos ( |
| + |
| − |
| ) |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
| n*pi | | pi | | pi | |
| się skraca i zostaje |
| czyli cos |
| |
| 6 | | 6 | | 6 | |
29 paź 16:12
...:
tyle, że to nie to odejmujesz −
29 paź 16:16
Bartek: A jak to inaczej powinienem zrobić?
29 paź 16:18
Janek191:
Wzór na
cos α − cos β = 2 sin 0,5(α + β)*sin 0,5( β − α)
29 paź 16:19
Bartek: Czyli powinno być tak? Straszny kociokwik mi z tego wyszedł.
| | nπ | | 1 | | nπ | |
cos[U{(n+1)π}/6] − cos |
| =2 sin |
| *(U{(n+1)π}/{6} + |
| ) sin |
| | 6 | | 2 | | 6 | |
| | 1 | | nπ | |
|
| ( |
| −U{(n+1)π}/{6}) |
| | 2 | | 6 | |



idiotycznie jakoś.
29 paź 16:29
Bartek: O rany, ale na krzaczyłem....sory....za dużo tego jest i zupełnie nie mogę tego tu napisać.
29 paź 16:30
Mila:
| | (n+1)π | | nπ | |
an+1−an=cos( |
| )−cos( |
| ) = skorzystamy z wzoru : |
| | 6 | | 6 | |
| | α+β | | α−β | |
cosα−cosβ=−2*sin |
| *sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
================================
| | (2n+1)π | | π | |
=−2*sin |
| *sin |
| |
| | 12 | | 12 | |
Wyrażenie zależy od n , przyjmuje wartości 0, ujemne i dodatnie.
Możesz dać konkretny przykład.
Ciąg nie jest monotoniczny.
29 paź 20:25
Mila: ?
29 paź 20:37
Bartek: Mila, czy ktoś na tym forum ci kiedyś napisał, że jesteś cudowna?
29 paź 20:53
5-latek: Pewnie ze tak
29 paź 20:54
Mila:
29 paź 20:55
Bartek: No i bardzo dobrze. Ten ktoś miał rację.
29 paź 20:55