teory
mieszko I: Proszę o napisanie mi założeń w danych przypadkach :
− równanie kwadratowe
1) gdy równanie nie ma rozwiązań
2) zbiór wszystkich liczb rzeczywistych
3) ma jedno rozwiązanie
29 paź 15:58
daras: JMH szanowny królu

zajrzyj sam albo pchnij umyślnego niech przejrzy
niebieskie zakładki po lewej stronie i
przyniesie ci odpowiedź na tacy
29 paź 16:08
...:
daras ... pokłonów nie bij

Mieszko królem nie był −
29 paź 16:21
Janek191:
Raczej : Jaśnie Oświecony Książę
29 paź 16:23
mieszko I: Wzory Vitka są mi dobrze znane
| | 2 | | 1 | |
lecz gdy widzę : "Dla jakich wartości parametru m równanie |
| = |
| nie ma |
| | mx−2 | | 9x−1 | |
rozwiązań?"
bądź
| 5 | | 3 | |
| = |
| ma rozwiązanie dodatnie? |
| 3x−m | | mx−4 | |
liczyć delte itp potrafię,jednak założenia ciężko mi jest wymyśleć :<
pomóż,a awansuję Cię na rycerza
29 paź 16:23
Olgaaa: gdy nie ma to Δ<0
a gdy ma tylko jedno to Δ=0
29 paź 16:37
mieszko I: A czy na jednym z podanych przykładów mogłabyś to zastosować piękna gazelo?
29 paź 16:40
Olgaaa: A tam nie powinno być w mianowniku 9x−m?
29 paź 17:32
Olgaaa: Jeśli tak, to rozwiąże ten przykład, a więc:
Najpierw proporcja, z czego wychodzi:
18x−2m=mx−2
18x−mx=2m−2
x(18−m)=2m−2
Wracam do tego co było na początku i sprawdzam, kiedy mianownik równa się zero:
mx−2=0 v 9x−m=0
| 2m−2 | | 2 | | 2m−2 | | m | |
| = |
| v |
| = |
| |
| 18−m | | m | | 18−m | | 9 | |
i teraz liczysz, a z tego wyjdzie Ci, że
x ∊ { −3
√2, 3
√2, 18 }
sorki, że pisałam o tej delcie, a nie spojrzałam, że tu nie ma funkcji kwadratowej
29 paź 17:39