wykaż prawdziwość następujących zależności
bles: wykaż prawdziwość następujących zależności:
D
2(X) = E(X−c)
2−(c−EX)
2
niestety zero pomysłów

mimo nawet że patrzyłem na własności wariancji oraz wartości
oczekiwanej .
29 paź 15:22
MQ: "c" to stała?
29 paź 15:25
bles: tak
29 paź 15:29
MQ:
E((X−c)2)=E(X2−2cX−c2)=E(X2)−2cE(X)+c2
(c−E(X))2=c2−2cE(X)+(E(x))2
I teraz sobie poodejmuj i dostaniesz wzór na D2(X)
29 paź 15:32
bles: dziękuje
29 paź 15:39
daras: nie wystarczy patrzeć trzeba jeszcze widzieć
29 paź 16:06