dziedzina funkcji...
Emilia: określ dziedzinę funkcji...
Dobrze obliczam... Jeśli zle to proszę o pomoc.
1) y=4x−3
f(x)= 4x−3 ≠0
4x≠3
x≠43
2) y −3x2 +7x−8
więc obliczam deltę
Δ=72 −4*(−3)*(−8 )
Δ=49−96 = −47
co jest sprzeczne wtedy
czyli co nie ma rozwiązań?
3) 2x−3x2+1
co x2+1≠0
x2≠−1 (2)
x≠ −1/2
29 paź 15:13
J :
1) D = R
2) D = R
3) D = R x2 + 1 ≠ 0 , dla każdego x ∊ R
29 paź 15:15
Emilia: J ? ale dobrze rozwiązałam czy jak...? bo nie rozumiem...?
29 paź 15:23
Emilia: d=r x≠4/3 to o to chodzi...? ktoś pomoże mi... Pliss...bo jakoś nie ogarniam tego...
29 paź 15:31
J :
dziedzina, to zbiór liczb, dla których istnieje dana funkcja...
1) y = 4x − 3 ... co mozemy podstawić za x..?
29 paź 15:33
Emilia: to co zle zrobiłam te zadania? ...
chyba 4/3 za x
jeśli nie to wytłumacz i zrób mi jakiś przykład wtedy zrozumiem,bo jakoś nie wiem jak
obliczyć,oglądałam filmiki ale oni robią coś takiego ( jak ja na górze)
29 paź 15:36
Emilia: każdy x należy?
29 paź 15:37
J :
y = 4x − 3 ... D = R .., bo za x możemy podstawić dowolną liczbę ..
| | 1 | |
ale np.: y = |
| ... D = R/{1} .. bo za x nie mozemy podstawić: 1 ...dlaczego..? |
| | x − 1 | |
29 paź 15:39
Emilia: bo x−1≠0
x≠1
D =R/{1} tak? a jeśli mamy przykład ten
2) y −3x2 +7x−8
więc obliczam deltę Δ=72 −4*(−3)*(−8 ) Δ=49−96 = −47
to jaki będzie wynik skoro wyszła liczba sprzeczna...?
29 paź 15:43
J :
.... właśnie dla x = 1 x − 1 = 0 .., a nie istnieje dzielenie przez 0 !
y = 3x2 + 7x − 8 ... czy za x możemy podstawić każdą liczbę..?
29 paź 15:47
29 paź 15:56