granice ciągów
Help!: Oblicz granicę:
a) n√3n+7n
b)n√n2+5N
c)2*32n−1
29 paź 14:31
Help!: Oblicz granicę:
a) n√3n+7n
b)n√n2+5N
c)(2*32n−1 + 4 ) / (3*9n+1 − 7) źle został wyżej zapisany przyklad c) ten mam rozwiązany,
wynik to 2/81, jednak nie wiem czy jest prawidłowy.
d)( n+3/n)n tu mi wyszło e3
e) (3n+1/3n+4)n tu wynik mam e0 czyli 1
29 paź 14:34
Janek191:
a) bn = n√ 3n + 7n
an = n√ 7n cn = n√2 7n
Mamy
an ≤ bn ≤ cn
oraz
lim an = 7 i lim cn = 7
n→∞ n →∞
więc na mocy tw. o trzech ciągach lim bn = 7
n→∞
29 paź 16:10