rozwiąż równanie . proszę o dokładne rozwiązanie . Dzięki :)
Kinga :
1 x+1 1
_____ = ________ + ________
2(x+4) 2x2−8x 16−x2
29 paź 14:02
J :
.... a może spróbujesz sam/a .... wspólny mianownik: 2x(x+4)(x−4) ...
29 paź 14:06
Kinga : jednak poproszę pomoc
29 paź 14:35
Kinga : wyliczcie mi to całe nie mam pojęcia jak to zrobić
29 paź 15:23
Janek191:
| 1 | | x + 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| |
| 2*( x + 4) | | 2 x2 − 8 x | | 16 − x2 | |
| 1 | | x + 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| |
| 2*( x + 4) | | 2 x*( x − 4) | | ( 4 − x)*( 4 + x) | |
| 1 | | x + 1 | | − 1 | |
| = |
| + |
| |
| 2*( x + 4) | | 2 x*( x − 4) | | ( x − 4)*( x + 4) | |
| x*(x −4) | | (x+1)*(x +4) | | −2x | |
| = |
| + |
| |
| 2x*(x −4)*(x +4) | | 2x*(x −4)*(x +4) | | 2x*(x −4)*(x+4) | |
| x*( x −4) | | ( x + 1)*( x +4) − 2 x | |
| = |
| ; |
| 2x*(x−4)*(x+4) | | 2x*( x−4)*(x + 4) | |
x ≠0, x≠ − 4,x ≠4
więc
x*( x − 4) = (x + 1)*( x + 4) − 2 x
dokończ
29 paź 16:37
Kinga : Dziękuje
29 paź 17:10