aa
Hugo: Ktos by mi poogl z fizyki

? na fizyka.pisz raczej skromnie osob a jutro rano kolokwium
29 paź 13:39
Lukas:
Jutro rano wolne Huguś, dzień rektorski

Co masz z tej fizyki ?
29 paź 13:43
Hugo: http://scr.hu/2pdc/2rmp8
v
x−cw*sin(wt) v
y=bw*cos(wt), gdzie b,c,w = const
a) nie rozumiem

b) połączyc te funkcje by bylo y=x?
c) nie rozumiem ;x wiem ze Ep=mv
2/2
d)przyspieszenie czyli pochodna

ale pochodna kazda z osobna czy z polaczonej wersji y=x
e)siłe ;
:? jest wzor F=ma, czyli mam mase 'm' wymnozyc razy pochodną z y'?
29 paź 13:45
Hugo: Na agh jest wolne tylko w pt
29 paź 13:45
Hugo: pomoze ktos
29 paź 14:03
MQ: a) wycałkować po czasie i przedstawić np. w postaci: x(t) y(t), albo r→(t), warunki początkowe
wyznaczą ci stałe całkowania.
b) yep
c) prędkość to pewnie wg nich |v|, a Ek to wg wzoru
d) jak wolisz, czyli ax, ay, lub a→, lub a=|a→| − ja bym preferował to pierwsze
e) yep
29 paź 15:00
Hugo: a moglbys a i c rozpisac ; /
29 paź 15:59
Hugo: rozwiązuje:
a) prosze mi rozpisac:(
b)
V
y=bw*cos(wt)
| | Vx | | Vx | |
Vy=b(− |
| ) *cos([− |
| ]t) |
| | cosin(wt) | | cosin(wt) | |
c)
prędkosc = v
v
y = bw*cos(wt)
v
x=−cw*sin(wt)
i sumujemy

v = v
y + v
x = bw*cos(wt) −cw*sin(wt)

E
p = mv
2/2 = m * [bw*cos(wt) −cw*sin(wt) ]
2 /2
d) V'
x=−cw*cos(wt)*w v'
y=bw*−sin(wt) * w
e) skrotowo :
F= m * (V''x +V''y)
29 paź 16:44
Hugo: :((?
29 paź 17:36
Hugo: .
29 paź 18:14