Granica
JM: Mam policzyć granicę:
limx−>π/2(cos(π/2−x))tg2x
Zapisałem to jako etg2xln(cos(π/2−x)), ale nie za dużo mi to dało. Wychodzi mi, że lim=1.
Sprawdzałem na wolframie i tam jest inny wynik.
Nie znam metody de L' Hospitala.
Będę wdzięczny za wskazówki.
29 paź 13:33
pigor: ..., np. tak :
lim
x→π/2 (cos(
π2−x))
tg2x= [1
∞]=
= lim
x→π/2 (1+cos(
π2−x)−1)
ctg2(π2−x)=[1
∞]=
= e
lim x→π/2 f(x), gdzie f(x)= tg
2(
π2−x)=
| | cos2(π2−x) | | cos2(π2−x) | |
= |
| = |
| = |
| | sin2(π2−x) | | 1−cos2(π2−x) | |
| | cos2(π2−x) | |
= |
| = |
| | (1−cos(π2−x))(1+cos(π2−x)) | |
| | 1 | | −cos2(π2−x) | |
= |
| * |
| , to |
| | cos(π2−x)−1 | | 1+cos(π2−x) | |
dalej dana granica : lim
x→π/2 e
g(x), gdzie lim
x→π/2 g(x)=
| | −cos2(π2−x) | | −1 | |
= lim x→π/2 |
| = |
| = −12 ...  |
| | 1+cos(π2−x) | | 1+1 | |
o ile sie gdzieś nie walnąłem

, za co z góry przepraszam
29 paź 14:19
JM: Dzięki. Ale nie rozumiem tego przejścia miedzy 2, a 3 linijką, a potem dlaczego
f(x)=tg2(π2−x)
29 paź 14:42
pigor: ..., tam powinno być nie tg
2... tylko ctg
2
patrz linijka wyżej w wykładniku jest ctg
2.. , a
co do przejścia 2 − 3, to nie wiem o co ci ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a teraz znikam na parę godzin
29 paź 15:04
Mila:
Regułę De L" Hospitala możesz stosować? Mogę załączyć rozwiązanie.
29 paź 16:32
JM: Nie rozumiem, dlaczego
limx→π/2(1+cos(π2−x)−1)ctg2(π2−x)=elimx→π/2ctg2(π2−x)
Korzystasz z (1+1n)n=e ?
29 paź 16:41
JM: Jeszcze nie miałem pochodnych.
29 paź 16:42
Mila:
Tak, tam kolega korzysta z tej własności, bo w sumie:
| | π | | π | | π | |
[1+(cos( |
| −1)] masz (cos( |
| −x)−1)→0 dla x→ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Należy tg
2x tak przekształcic , aby otrzymać iloczyn :
29 paź 18:31