Wyznaczyc cosinus kata miedzy dwoma prostymi okreslonymi rownaniem
Ewelina: czesc mam problem. Jak mozna rozwiazać to zadanie: wyznaczyc cosinus kata miedzy dwoma prostymi
okreslonymi rownaniami:
l1:
{x= 2 − t
y= −1 +t
z=2t
t ∊ R
l2:
{ x + y − z +2 = 0
4x − 2y +5z − 2 = 0
Proszę o pomoc
29 paź 12:43
J :
... musisz wyznaczyć wektory kierunkowe prostych k
1 oraz k
2 ....
| | Ik1Ok2I | |
... potem: cosφ = |
| |
| | Ik1I*Ik2I | |
29 paź 12:54
J :
k1 = [ −1,1,2 ] ...., k2 = [ 1,1,−1]X[4,−2,5]
29 paź 12:57
Ewelina: dziekuje właśnie zrobiłam go dzieki Twojej pomocy
29 paź 13:50