matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jerey:
znaleźć granice taki przykład mam; lim
−−−>
∞
(n
2
−n+1)
cos
1
n
zrobiłem tak troche intuicyjnie, wynik się zgodza jednak nie wiem czy zapis jest poprawny
n
1
lim
−−−>
∞
(n
2
−n+1)
cos
1
n
= lim
−−−>
∞
n
2
(1−
+
)
cos
1
n
n
2
n
2
1
ponieważ w wykładniku cos
n
1
cos
=cos0⇒1
∞
zatem granica=
∞
29 paź 11:50
J :
∞
... chyba nie bardzo... masz : [
∞
*(1 −
+ 0)]
1
..
∞
1
3
....może tak: = [(n−
)
2
+
]
1
=
∞
2
4
29 paź 12:05
jerey:
dziekuje
29 paź 12:11