Logartymy
Magdalenka: Czy podana równość jest prawdziwa?:
a) log10=2log5
b) log36=2log6
c)log2 16=log2 25−2log2 3
nie wiem czy o coś takiego chodzi. .. Może mi ktoś pomoc ?
a) 100≠25 bo, 1010≠52
b) ...=lub≠36 bo, ...= lub≠ 62
c) 256≠544 bo, 162≠252−34
29 paź 07:42
J :
a) log10 ≠ log25 .... fałsz..
29 paź 07:49
J :
b) log
236 = log
236.... prawda ..
| | 25 | |
c) log216 ≠ log2 |
| ... fałsz.. |
| | 9 | |
29 paź 07:51
J :
...oczywiście w b) ... w podstawie jest 10 , a nie 2 ...
29 paź 07:54
Piotr Panga: b prawdziwe, nie wyliczamy logarytmow, przygladamy sie im.
a) log10=log5
2 falsz
b) log36=log6
2 prawda
29 paź 07:54
Magdalenka: dziękuję
29 paź 07:56