Wielomiany
Magdalenka: Rozłóż wielomian : W(x)=(x2−9)*(3−x)−(x2−9)(x+4) na czynniki liniowe
29 paź 07:24
Janek191:
W(x) = ( x
2 − 9)*( 3 − x) − ( x
2 − 9)*( x + 4) = ( x
2 − 9)*[ ( 3 − x) − ( x + 4)] =
= ( x − 3)*( x + 3)*{ ... ] dokończ
29 paź 07:33
Magdalenka: (x−3)*(x+3)*(3x−12−x−4x) tak?
29 paź 07:46
J :
...popraw nawias kwadratowy...tam nie ma iloczynu...
29 paź 07:48
Magdalenka: no to jak?
(x−3)*(x+3)*[(3−x)−(x+4)] ?
29 paź 07:53
J : 3 − x − x − 4 = ...?
29 paź 07:54
Magdalenka: aaa ..
−1−x2 ?
czyli .. (x−3)*(x+3)*(−1−x2) ?
29 paź 08:02
J :
... a skąd masz − x2..? −x − x = − 2x ..
29 paź 08:04
Magdalenka: ... yyy .. no takk . zawsze robie ten bład.
poprawiamm
(x−3)(x+3)(−1−2x)
29 paź 08:06
J :
.... można jeszcze " − " wyciągnąć przed nawias ... = −(x−3)(x+3)(2x+1) ...
29 paź 08:08
Magdalenka: yhm . a teraz mnożymy kazdy przez kazdy czyli np. x*x x*+3 itd.
29 paź 08:11
J :
.. nic nie robimy ... to koniec zadania ...rozłozylismy wielomian W(x) na czynniki liniowe...
29 paź 08:13
Magdalenka: ahaa. ok , dziękuję
29 paź 08:14