granice
kyrtap: | | f(n) | |
Jeżeli dla dodatnich funkcji f, g lim = |
| gdzie 0<a<∞ to mówimy że f,g są tego |
| | g(n) | |
samego rzędu, jeżeli a=1 − mówimy, że są asymptotycznie równe.
1. Pokaż, że 1+2+...n jest rzędu n
2
| | | |
2. Dla jakiego a | jest asymptotycznie równe ank? |
| | |
29 paź 00:34
bezendu:
Wiem, że nic nie wiem
29 paź 00:35
kyrtap: | | 1+n | | n2 + n | |
jeżeli 1+ 2 + ...+n = |
| * n = |
| udowodniłem że jest to rzędu n 2 |
| | 2 | | 2 | |
29 paź 00:36
kyrtap: halo halo
29 paź 01:02
kyrtap:
29 paź 02:16
Hurwitz: Nie napisałeś co to a (granica ilorazu, tak?). Wtedy odpowiedź na Twoje pytanie jest "tak".
29 paź 10:51
Hurwitz: Drugie zadanie jest ciekawe...
| | | |
Ciąg |
| zmierza do zera (n→+ ∞) / to nie jest oczywiste (dla mnie  ) |
| | nk | |
więc zaryzykuję stwierdzenie, że nie ma takiego a.
Jeżeli ktoś widzi to inaczej − proszę śmiało krytykować
29 paź 11:11
kyrtap: Hurwitz w poleceniu nie ma co to jest a
29 paź 11:16
kyrtap: | | fn | |
sory jest napisane lim |
| = a |
| | g(n) | |
29 paź 11:17
kyrtap: czyli w a) pokazałem że jest rzędu n
2
29 paź 11:42
kyrtap:
29 paź 20:52
kyrtap:
29 paź 21:04
kyrtap: 
29 paź 21:15
Mila:
| | n2+n | |
f(n)=1+2+3+4+...+n= |
| |
| | 2 | |
g(n)=n
2
| | n2+n | | 1 | | 1 | |
limn→∞ |
| = |
| , |
| ∊(0,∞)⇔ |
| | 2n2 | | 2 | | 2 | |
f(n) jest takiego samegu rzędu jak g(n)=n
2
29 paź 21:26
Mila:
2) dla k=1
29 paź 21:37
kyrtap: Mila czemu g(n) = n
2
29 paź 22:50
Mila:
Pokaż, że 1+2+...n jest rzędu n2.
Jedna funkcja to
f(n)=1+2+...n
Druga funkcja to g(n)=n2
29 paź 22:56
kyrtap: jak mam odczytać z takiego polecenia że f(n) = 1 + 2 + .. n i g(n) = n
2
29 paź 23:00
Mila:
W definicji mowa jest o dwóch funkcjach.
29 paź 23:02
kyrtap: no tak wiem
29 paź 23:02
kyrtap: Powiedzmy że kumam
29 paź 23:05
kyrtap: a w przykładzie b) jak mam dojść do tego?
29 paź 23:06
Mila:
Rozpisz kilka przykładów .
29 paź 23:16
kyrtap: ale że jak rozpisać? bo ja już się zagubiłem
29 paź 23:22
29 paź 23:24
kyrtap: Mila możesz mi to w jakiś sposób wytłumaczyć
29 paź 23:31
Hurwitz: "a" o którym piszesz w punkcie b) powinno być stałą (może masz to gdzieś w treści?) − wtedy
zadanie jest ciekawe. Gdyby "a" mogło być funkcją zależną od n, rozwiązań byłoby nieskończenie
| | | |
wiele; jednym z nich a= |
| . |
| | nk | |
30 paź 07:11
Gray: Rozpisując z definicji:
| | n! | | n(n−1)...(n−k+1) | |
| = |
| = |
| = .... cdn. |
| nk | | (n−k)!k!nk | | k!nk | |
_____________________________________________________
Ponieważ
| (n−k+1)k | | n(n−1)...(n−k+1) | | nk | |
| ≤ |
| ≤ |
| =1 |
| nk | | nk | | nk | |
oraz
| (n−k+1)k | |
| = (1−(k−1)/n)k→1, |
| nk | |
zatem na podstawie tw. o trzech ciągach:
______________________________________________________
| | n(n−1)...(n−k+1) | | 1 | |
..... = |
| → |
| |
| | k!nk | | k! | |
| | | | 1 | |
To oznacza, że | jest asymptotycznie równe ank dla a = |
| . |
| | | k! | |
30 paź 10:41