funkcja
MaćOK: Funkcja f jest określona wzorem f(x) = |x−1| − x − m dla wszystkich liczb rzeczywistych x.
Wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla których funkcja ma tylko jedno miejsce zerowe.
29 paź 00:11
kyrtap: | | ⎧ | x − 1 − x − m gdy x − 1 ≥0 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x + 1 − x − m gdy x−1 <0 | |
29 paź 01:09
pigor: ..., otóż
dana funkcja f(x)=|x−1|−x−m ma 1 miejsce zerowe, czyli równanie f(x)=0 ma
dokładnie 1 pierwiastek ⇔ |x−1|−x−m=0 ⇔ |x−1|=x+m i
m >−1 ⇔
m∊(−1;+∞) .
29 paź 01:35
Eta:

f(x)=0 ⇒ |x−1| −x= m
g(x)= |x−1|−x ,
h(x)=m
{ −1 dla x≥1
g(x)=
{−2x+1 dla x<1
y=m
f(x) ma jedno miejsce zerowe dla m∊(−1,
∞)
29 paź 12:10