matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ROZWIĄŻ RÓWNANIE
Aimi:
|x−2| = 2 − x
28 paź 22:34
pigor:
..., z definicji |x| np. tak :
|x−2|=2−x
⇔ |x−2|= −(x−2) ⇔ x−2≤0 ⇔
x≤2
⇔
x∊(−
∞
;2]
i tyle .
29 paź 00:43