równanie
Paweł: |x+3|−4x=6
Witam! Czy ktoś mi wytłumaczy jak sie rozwiązuje takie równania, nie było mnie na lekcji i nic
nie wiem, poziom rozszerzony. Z góry dzięki
28 paź 21:57
Mila:
1)
|x+3|=x+3 dla x+3≥0⇔x≥− 3
wtedy masz równanie:
x+3−4x=6 i x≥−3 rozwiąż
2)|x+3|=−(x+3) dla x<−3 wtedy masz równanie:
−x−3−4x=6 i x<−3
rozwiąż.
28 paź 22:19
pigor: ..., lub z definicji |x| np. tak :
|x+3|−4x=6 ⇔ |x+3|= 4x+6 ⇔ 4x+6≥0 i (x+3= −4x+6 v x+3=4x+6) ⇔
⇔ x>−
32 i (5x=3 v 3x= −3) ⇔
x=35 v x= −1 ⇔
x∊{35,−1} .
29 paź 00:52