Geometria
duduś: Przez środek S okręgu wpisanego w trójkąt ABC i wierzchołek C tego trójkąta poprowadzono prostą
CS. Przecina ona okrąg opisany na trójkącie ABC w punkcie K. Wykaż, że |KA| = |KS|
28 paź 21:30
Eta:

S −−− środek okręgu wpisanego w trójkąt ABC
i jest punktem przecięcia dwusiecznych kątów wewnętrznych trójkątaABC
to prosta CS jest dwusieczną kąta przy wierzchołku C
prosta AS jest dwusieczną kąta przy wierzchołku A
zatem |<ASC|= 180
o−(α+β) ⇒|<ASK|= α+β
Z treści zad. punkt K leży na okręgu opisanym na trójkącie ABC
Kąty wpisane w ten okrąg i oparte na tym samym łuku mają równe miary
zatem : |<KAB|=|<KCB|= α
więc |<KAS|= α+β =|<ASK| ⇒ że trójkąt ASK jest równoramienny
o ramionach
|KA|= |KS|
c.n.u
28 paź 22:59
Odkop xd: Okrąg wpisany w trójkąt a nie opisany sory że odkopuje ale nie kapuje tego zadania
2 kwi 00:05
Eta:
Czego tu nie rozumiesz? Czytaj ze zrozumieniem !
Nie rysowałam okręgu wpisanego ..... tylko zaznaczyłam jego środek S
jako punkt przecięcia dwusiecznych kątów trójkąta
Okrąg "duży" −−− okrąg opisany na trójkącie
Wszystko dokładnie opisałam
Drugi raz nie chce mi się pisać tego samego
2 kwi 00:19