Wyznacz współrzędne punktów wspólnych (o ile istnieją) prostej l i okręgu o, jeż
Beric: Bardzo proszę o pomoc

Wyznacz współrzędne punktów wspólnych (o ile istnieją) prostej l i okręgu o, jeżeli:
o: x
2 + y
2 + 6x − 8y + 21 = 0
l: y = 6
28 paź 20:42
Beric: x2 + y2 − 8x + 12 y + 44 = 0
x = 6
36 + y2 − 48 + 12y + 44 = 0
y2 + 12y + 32 = 0
Δ = 16
√Δ = 4
y1 = −8 y2 = −4
28 paź 20:43
Eta:

o: (x+3)
2+(y−4)
2=4
S(−3,4), r=2 l: y= 6
P(−3,6)
28 paź 21:35
Eta:
algebraicznie:
y=6
x2+(6)2+6x−8*6+21=0 ⇒ x2+6x+9=0 ⇒ (x+3)2=0 ⇒ x=−3 i y=6
to
P(−3.6)
28 paź 21:38