trygonometria
gad: oblicz wartosc liczbowa wyrazenia wiedzac ze tgα =
√2−1
| 3cos2α−sin2α | |
| dzielilem przez cos2x i nie wychodzi prosze o |
| sinα*cosα+cos2α | |
rozwiazanie
28 paź 20:21
==:
...a może łatwiej z tgα wyznaczyć np cosα i po prostu policzyć −
28 paź 20:51
gad: w ksiazce jest taki sposob pokazany zeby dzielic wiec chcialbym zrobic tak jak pokazuja
28 paź 20:54
Eta:
Dzieląc licznik i mianownik przez cos
2α
otrzymujemy:
| | 3−tg2α | |
W= |
| =................... dokończ |
| | tgα+1 | |
28 paź 20:58
gad: dziekuje
28 paź 21:03
gad: w mianowniku nie wychodzi tga+1 (sinacosa/cos2a)
28 paź 21:06
Eta:
| | sinα*cosα+cos2α | | sinαcosα | | cos2α | |
Mianownik: |
| = |
| + |
| = |
| | cos2α | | cos2α | | cos2α | |
28 paź 21:18
gad: ok dziekuje i przepraszam
28 paź 21:55
Eta:
28 paź 21:57