Równania wykładnicze
Maciej: Rozwiąż równanie
(34√9 ////// 3√81)6x2+12x=√316
/////// − kreska ułamkowa
28 paź 19:51
Maciej: delta wyszła mi ostatecznie 228 a to jest źle.. bo x ma wyjść x∊{−4,2}
28 paź 19:52
Maciej: 
?
28 paź 20:07
Janek191:
Pewnie jest źle przepisane równanie
28 paź 20:51
Maciej: jest dobrze
28 paź 21:45
Eta:
3*
4√9=3
1*3
2/4=3
3/2 ,
3√81= 3
4/3 3
3/2: 3
4/3= 3
1/6
(
√3)
16= 3
8
(3
1/6)
6x2+12x= 3
8
| | 1 | |
|
| *(6x2+12x)= 8 ⇒ x2+2x−8=0 ⇒(x+4)(x−2)=0 ⇒ x=............ |
| | 6 | |
28 paź 21:54
Hurwitz: | | 33/2 | |
lewa = ( |
| )6x2+12x = prawa = 38 |
| | 34/3 | |
stąd
(3/2 − 4/3)(6x
2+12x) = 8 ⇔ 6x
2 +12x − 48 =0 ⇔ x
2 +2x −3 = (x+1)
2 −4 = (x+1−2)(x+1+2) =0
Mnie wychodzi x = 1 lub x = −3.
28 paź 21:55
Eta:
28 paź 21:56
Hurwitz: No tak: 3 * 6 = 48

(to dla mnie)
28 paź 21:58
Eta:
−48:6≠ −3
28 paź 21:58
Hurwitz:
28 paź 22:00
Mila:
No to w czym problem, wychodzi ładnie.
3
4√9=3
4√32=3
√3
3√81=
3√27*3=3
3√3
| 3√3 | | √3 | |
| = |
| =312:313=316 |
| 33√3 | | 3√3 | |
(3
16)
6x2+12x=3
8⇔
3
x2+2x=3
8
x
2+2x=8
dokończ
28 paź 22:01
Maciej: dziękuję...ja jestem jakiś nieprzytomny jak jest
√316 to ja to zapisałem jako 3
1/3
28 paź 22:08