Do sprawdzenia - określ wzajemne położenie prostej i okręgu, jeśli:
alysanne: Do sprawdzenia − określ wzajemne położenie prostej i okręgu, jeśli:
l: 2x + y + 1 = 0
o: x2 + y2 − 2x + 6y = 0
A = 2, B = 1, C = 1
o: x2 + y2 − 2x + 6y = 0
x2 − 2x + y2 + 6y = 0
(x−1)2 + (y+3)2 = 10
r = √10 S(1,−3)
d(S,l) = I 2 − 3 + 1I/√4 + 1 = 0
d(S,l) ≠ r = √10, a więc prosta l nie jest styczna z okręgiem
28 paź 19:34
Janek191:
Prosta przechodzi przez punkt S , czyli ma dwa punkty wspólne z okręgiem ( inaczej
mówiąc − przecina okrąg )
28 paź 19:41
alysanne: Gdzie w takim razie popełniłam błąd? Bardzo proszę o pomoc
28 paź 19:43
Janek191:
Nigdzie − odległość prostej od S = ( 1 ; − 3) wyszła 0 , czyli prosta przechodzi przez S
i dlatego przecina okrąg

Nie jest styczna do okręgu.
Gdyby d wyszło
√10 , to prosta byłaby styczna do okręgu .
28 paź 19:47
5-latek:

Nigdzie nie popelnilas bledu
nalezy tylko wiedziedz ze prosta ma z okregiem dwa punkty wspolne tak jak tutaj
jeden punkt wspolny i nie ma z nim zadnych punktow wspolnych
28 paź 19:49
alysanne: Aha, już rozumiem. W takim razie dziękuję
28 paź 19:52