matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznaczyć pochodną prośba o pomoc
Ola:
y=5
l
n
(
x
2
+
2
)
14 lis 19:54
M:
4 maj 17:45
Podstawy Geometrii:
y=5
ln(x
2
+2)
(5)'
y'=[5
ln(x
2
+2)
[ (ln(x
2
+2))'*ln(5)+ln(x
2
+2)*
]=
5
1
0
y'=5
ln(x
2
+2)
*[
*2x*ln(5)+ln(x
2
+2)*
]
x
2
+2
5
2x*ln(5)
y'=5
ln(x
2
+2)
*
x
2
+2
4 maj 22:19