zadanie z kombinatoryki
Blue: Nie rozumiem już tej kombinatoryki

Początkowe zadania mi wychodziły, a teraz kompletnie nic
nie umiem zrobić

Spośród liczb sześciocyfrowych losujemy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że liczba ma
tyle samo cyfr parzystych i nieparzystych...
|Ω|=900000 i co dalej? Próbowałam to jakoś rozbijać, ale kombinacji ustawienia tych liczb
parzystych i nieparzystych jest dużo a do tego dochodzi jeszcze to, że jest pięć możliwości na
każdą, no chyba że pierwszą cyfrą jest cyfra parzysta no to wtedy mamy 4 możliwości, ale ja
się w tym kompletnie gubię....
Błagam o wytłumaczenie
28 paź 19:27
Mila:
Masz na lekcjach prawdopodobieństwo? Czy sama się uczysz?
28 paź 19:46
Mila:
Jaki wynik w odpowiedzi?
28 paź 20:04
Kacper:
Też mam jakiś swój wynik i chętnie zobaczę czy się zgadza
28 paź 20:33
Blue: | | 5 | |
Mam wynik |
| . Na lekcjach miałam tylko podstawę |
| | 16 | |
31 paź 19:21
Blue: Powie ktoś, jak to wyliczyć?
31 paź 19:21
Kacper:
Ok to tak. Liczba sześciocyfrowa czyli mają być trzy parzyste i trzy nieparzyste.
Dwa przypadki:
1. parzysta na początek: 4*10*5
5 liczb
2. nieparzysta na początek 5*10*5
5 liczb
| | 9*10*55 | | 5 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 9*105 | | 16 | |
31 paź 19:27
Blue: Kacper, a mógłbyś to jakoś opisać? Nie za bardzo rozumiem, skąd to się wzięło ..
31 paź 20:02
Kacper:
1. na początek parzysta i potem zostają dwie parzyste jeszcze i trzy nieparzyste.
Przykładowa kombinacje
p,p,p,n,n,n
p,n,n,p,p,n
Policzymy ile ich wszystkich jest.
| | | |
Wybieramy 3 "miejsca" dla nieparzystych (2 dla parzystych) na | sposobów. |
| | |
Teraz "losujemy" liczby.
Na pierwsze miejsce jedna z czterech (bez 0)
Na kolejne (od miejsca 2 do miejsca 6) już jedna z 5 (5 parzystych i 5 nieparzystych)
Ostatecznie mamy 4*10*5
5
Reszta analogicznie
31 paź 20:06
Blue: a więc o to chodziło....dziękuję
31 paź 20:23