matematykaszkolna.pl
zadanie z kombinatoryki Blue: Nie rozumiem już tej kombinatorykiemotka Początkowe zadania mi wychodziły, a teraz kompletnie nic nie umiem zrobić Spośród liczb sześciocyfrowych losujemy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że liczba ma tyle samo cyfr parzystych i nieparzystych... |Ω|=900000 i co dalej? Próbowałam to jakoś rozbijać, ale kombinacji ustawienia tych liczb parzystych i nieparzystych jest dużo a do tego dochodzi jeszcze to, że jest pięć możliwości na każdą, no chyba że pierwszą cyfrą jest cyfra parzysta no to wtedy mamy 4 możliwości, ale ja się w tym kompletnie gubię.... Błagam o wytłumaczenieemotka
28 paź 19:27
Mila: Masz na lekcjach prawdopodobieństwo? Czy sama się uczysz?
28 paź 19:46
Mila: Jaki wynik w odpowiedzi?
28 paź 20:04
Kacper: Też mam jakiś swój wynik i chętnie zobaczę czy się zgadza emotka
28 paź 20:33
Blue:
 5 
Mam wynik

. Na lekcjach miałam tylko podstawę
 16 
31 paź 19:21
Blue: Powie ktoś, jak to wyliczyć?
31 paź 19:21
Kacper: Ok to tak. Liczba sześciocyfrowa czyli mają być trzy parzyste i trzy nieparzyste. Dwa przypadki: 1. parzysta na początek: 4*10*55 liczb 2. nieparzysta na początek 5*10*55 liczb
 9*10*55 5 
P(A)=

=

9*105 16 
31 paź 19:27
Blue: Kacper, a mógłbyś to jakoś opisać? Nie za bardzo rozumiem, skąd to się wzięło ..
31 paź 20:02
Kacper: 1. na początek parzysta i potem zostają dwie parzyste jeszcze i trzy nieparzyste. Przykładowa kombinacje p,p,p,n,n,n p,n,n,p,p,n Policzymy ile ich wszystkich jest.

nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

Wybieramy 3 "miejsca" dla nieparzystych (2 dla parzystych) na
sposobów.

Teraz "losujemy" liczby. Na pierwsze miejsce jedna z czterech (bez 0) Na kolejne (od miejsca 2 do miejsca 6) już jedna z 5 (5 parzystych i 5 nieparzystych) Ostatecznie mamy 4*10*55 Reszta analogicznie emotka
31 paź 20:06
Blue: a więc o to chodziło....dziękuję emotka
31 paź 20:23