matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
mats:
√
x
2
−9
−4
lim
x→5
x−5
28 paź 18:46
Janek191:
1
( x
2
− 9) −16
x
2
− 25
f(x) =
*
=
=
x − 5
√
x
2
−9
+4
( x − 5)*(
√
x
2
−9
+4)
x + 5
=
√
x
2
− 9
+ 4
więc
5 + 5
10
5
lim f(x) =
=
=
√
25 −9
+ 4
8
4
x → 5
28 paź 19:32